Bemoediging 15 april Bemoediging 15 april
1Kor.16:13
Wees waakzaam, volhard in het geloof, wees moedig en sterk.


In deze coronatijden lijkt het wel alsof elke bijbeltekst die je leest, over onze situatie gaat. Zo komt de Schrift kennelijk steeds nieuw aan het woord en wil ons iets zeggen.
Deze woorden van Paulus bijvoorbeeld. We weten inmiddels wel wat het is om waakzaam te zijn, om geen handen te geven, afstand te houden, bezoek te mijden, een karretje in de supermarkt te gebruiken, enzovoort. Volharden, daar komt het nu op aan, moedig en sterk zijn.
De premier riep ons al op: houd vol! Volharding is een klassieke christelijke deugd. Als je bij elke tegenslag of uitzichtloosheid niet van volhouden wist, zou je levensschip in al die stormen al vaak omgeslagen zijn en de haven nooit bereikt.
Met geloven is dat ook zo: je moet van volhouden weten in goede én in slechte tijden. Geloven is vaak tegen de klippen op. De goede tijden zijn als de zeven vette jaren: de koeien die zich volgevreten hebben, denken geen honger meer te hebben. Alsof er geen ander voedsel is dan het voer voor de buik. Als dan de slechte, magere tijden aanbreken, heb je dan niets om op te teren.
Waar teren wij op in deze magere tijden? Volhard in het geloof, raadt Paulus ons aan. Als gelovigen begrijpen we wel wat hij bedoelt. Geloven is juist nu zo belangrijk. Daar willen we ook naar leven. Maar we hebben wel eens een stukje inspiratie nodig om weer te voelen hoe dat dan gaat. Want soms voel je je tot je schrik ook wel eens leeg als het om je geloof gaat.
Mij inspireert Daoud Nassar, een inmiddels beroemde chisten-Palestijn van Tent of Nations (Betlehem). De Westbank heeft op dit moment zelfs drie crises tegelijk: voortdurende en verergerende bezetting, een economische meltdown en nu ook corona, waardoor Betlehem bijvoorbeeld al een maand helemaal op slot zit. Hoe volhard je dan in je geloof? Dit schrijft Daoud in zijn paasboodschap van de afgelopen dagen:
“In zulke deprimerende tijden zullen we onze kracht en troost bij de Heer moeten zoeken door Hem te verwelkomen in onze harten en zielen. [   ] Nu we door moeilijke tijden gaan en te maken hebben met hopeloze situaties, moeten we telkens voor ogen houden dat we mensen van de hoop zijn: we zijn mensen van de opstanding en het is hard nodig dat we zelf opstaan. Dat we ons niet neerleggen bij het slachtofferschap, maar dat we onze kracht vernieuwen en opnieuw het ‘zout van de aarde’ en ‘licht van de wereld’ zijn.
 
Vraag: hoe inspireren de woorden uit Betlehem jou? Wat is dat in deze tijden: uit je slachtofferrol opstaan?
 
 H.B.
 

 
terug