Bemoediging 24 maart Bemoediging 24 maart
24 maart: uitstapje naar Rotterdam


Sinds 2017 zijn deze woorden terug in het straatbeeld van Rotterdam: 5 woorden, gevonden in een apart gedicht van onze beroemde dichter Lucebert. Voor de een zijn de woorden heel bekend, de ander ziet ze nu misschien voor het eerst.
Alles van waarde is weerloos. We voelen ons weerloos, in deze tijden die we nog nooit hebben meegemaakt en die sommige ouderen doen denken aan hun oorlogsjaren. Het gevoel van weerloosheid hadden we tientallen jaren verstopt in de wederopbouw, de welvaart en en ook wel in de secularisatie.
Maar we waren al die jaren net zo weerloos als nu. En wie met bedreigende ziekte te maken kreeg bij geliefden of zichzelf, voelde zich altijd al aan de grillen van het lot overgeleverd. Alles van waarde was altijd al weerloos. Liefde, die onderuit gehaald wordt door onverschilligheid; vrede die knakt bij afkeer in het hart en eindigt bij het eerste schot; gezondheid, die niet verder reikt dan de eerste verschijnselen; onbezorgd leven, dat eindigt wanneer de angst je gaat beklemmen.
Juist wat we zo waardevol vinden, is zo kwetsbaar. Een rotsblok gaat niet gauw stuk, maar de geërfde porseleinen kopje van je oma wel.
Weerloosheid maakt ons misschien bang of bezorgd. Zou het ons ook dankbaar kunnen maken, dat we weer van alles van waarde ontdekken, dat we zoveel weer gaan waarderen waar we zo vaak aan voorbij leefden? Het vieren van je verjaardag, een hand geven aan je buurman, de knuffel aan je oude moeder, een middagje shoppen, de wekelijkse kerkgang.


VRAAG: wat voor gewone dingen bent u weer gaan waarderen, nu u die mist?


 
terug