Bemoediging 28 april Bemoediging 28 april
Gister was het Koningsdag. Of eigenlijk: Woningsdag. Maar dat vond ik persoonlijk een wat ongelukkige term. Er zit niks ‘koninklijks’ in. Ik houd het maar gewoon op ‘Koningsdag’.

Misschien dat tijdens Koningsdag dit jaar alles van de coronacrisis wel samen kwam.

Aan de ene kant: het was zo anders dan andere jaren. Hier in Ommen: geen aubade, geen grote optocht, geen kinderen op de versierde wagen, geen programma op het feestterrein, geen kop koffie of borrel met buren of vrienden. Zo werd Koningsdag symbool van zoveel dingen meer die dit jaar vanwege corona niet door kunnen gaan. Het had iets treurigs.

Aan de andere kant: maar wat kwam er een creativiteit los! Heel veel mensen zongen om 10 uur ’s morgens thuis of op straat het Wilhelmus. Wij deden het ook, samen met de buren, op gepaste afstand. Veel gezinnen deden spelletjes in de tuin. Wij ook, en we vonden het gewoon ontzettend leuk. De Koninklijke familie die dit keer niet het land in kon, gaf vanuit ‘huis’ verschillende keren een inkijkje in het eigen leven. Daarin hadden ook de prinsessen een grote rol. Veel mensen vonden dat toch wel weer heel mooi. En staat ook dat niet voor wat er op dit moment elke dag gebeurt? Met alle beperkingen, rondom scholen, verpleeghuizen, enzovoort. Mensen bedenken allerlei oplossingen, om toch naar elkaar om te zien, elkaar toch te kunnen helpen. En dat heeft bij alle ellende ook wel weer iets moois…

En wat ik vooral mooi vond: de toost van de koning. Was dat niet een bemoediging voor heel veel mensen? Ter afsluiting van deze bemoediging citeer ik hem. Na de woorden tot zijn familie. "Maar vooral ook een toost op iedereen die Nederland op dit bijzondere, bizarre moment draaiende houdt. Niet alleen de zorgprofessionals; het zijn onze boeren die elke dag ons voedsel produceren, het is de logistiek die zorgt dat het in de winkels ligt, de vakkenvullers die elke dag zorgen dat we het ook kunnen kopen. Het is heel bijzonder hoe de schoonmakers zorgen dat alles gedesinfecteerd wordt, dat iedereen zijn werk kan doen. Er zijn zoveel mensen die Nederland dag in dag uit draaiende houden. Ook voor hen een hele speciale toost. Dank jullie voor wat jullie doen."

K. H.

 
terug