Bemoediging 19 mei Bemoediging 19 mei
Vandaag wil ik wat de bemoediging van de dag betreft graag doorverwijzen. En wel naar de uitzending van Vechtdal Leeft onder de titel ‘Hoe positief is men in coronatijd?’.  Deze werd gisteren uitgezonden en is nog terug te zien onder anderen via You Tube.

Als we het over corona hebben dan gaat het over ziekte, de angst om besmet te worden, beperkingen en onvrijheid, grote economische schade en kans op een grotere werkloosheid. De krant staat er vol van en het journaal wordt er mee gevuld. En dat is ook zo en  ja dat bepaalt voor een groot deel ons leven, van de een meer dan van de ander overigens.

Maar er is een andere kant. Het (herontdekken) van de grote kracht van ‘we doen het samen en hebben elkaar nodig’. De creativiteit en vindingrijkheid. Er bij bepaald worden hoe belangrijk de ‘gewone’ dingen zijn als (weer) naar school gaan, elkaar omhelzen, samen op een terras zitten.  Ik hoor van mensen die hun kind weer gaan voorlezen, het als gezin samen eten zonder de tijdsdruk van sport en vergadering.
Het (her) ontdekken van je eigen omgeving, hoe mooi het hier is! In grotere verbanden vindt een bezinning plaats op een groenere economie, het anders doen. Een crisis met kansen. In de uitzending van Vechtdal Leeft gaat het om de alledaagse dingen in eigen stad.  Een uitzending waarin Ommenaren óók een positief geluid willen laten horen. Prachtig om te zien en te horen van allerlei initiatieven en creatieve vernieuwingen. Stimulerend om mensen te horen die niet alleen maar slachtoffer zijn maar terug vechten, samen met anderen, niet bij de pakken neer zitten. Hulpinitiatieven, online kansen en een roep om de lokale ondernemer te steunen. Koop lokaal omdat we graag willen bewaren en in stand houden wat er is! Een tijd van bezinning ook.

 In de uitzending komen allerlei Ommenaren aan het woord. Allen met veel voorbeelden van wat deze tijd ons óók brengt. Ook de PKN dominees waren in beeld. Positieve verhalen over allerlei kerkelijke initiatieven en interkerkelijke samenwerking, zeker ook wat Hervormd-Gereformeerd betreft.  Een tijd van nieuwe kansen en mogelijkheden, een tijd van bezinning en inkeer in jezelf. Collega Karel Hazeleger bracht God ter sprake. Dat we onze kwetsbaarheid weer beseffen en dat we met onze kwetsbaarheid naar God mogen gaan. En ook dat is een zegen en goed, positief nieuws als je dat besef kwijt was en weer terug vindt.

K.J.

 
terug