Bemoediging 20-22 juli Bemoediging 20-22 juli
Afgelopen weekend las ik een mooi artikel in de krant. Tussen haakjes: wij lezen het Nederlands Dagblad.

Het artikel ging over Ferd Grapperhaus. We kennen hem als minister van Justitie en Veiligheid. Hij blijkt ook minister van Eredienst te zijn. Eerlijk gezegd: dat weet ik zelf pas sinds de coronacrisis, en de kerken geregeld met hem overleg hebben, over de coronamaatregelen die ze geacht worden te nemen.

De minister heeft afgelopen maanden een “kerktournee” gemaakt. Als minister van Eredienst bezocht hij tijdens de coronacrisis verschillende religieuze instellingen en kerken.

In het artikel in de krant verklapt hij dat hij zich de preek van dominee Jochem Roos uit Barneveld nog goed kan herinneren. Het verrassende: dominee Roos is predikant in de Gereformeerde Gemeente – wat wij toch vaak een ‘hele zware kerk’ vinden. Maar: de dominee preekte toen de minister onder zijn gehoor zat over Mozes, en dat je ondanks tegenslagen je missie moet doorzetten. Minister Grapperhaus zegt er direct bij dat hij Mozes niet is. Maar: hij betrok de preek wel helemaal op zichzelf. “Ook u moet doorgaan en kunt niet verzaken, minister.”

Ik vind dat een heel bemoedigend verhaal. Mooi om te lezen dat een preek echt iets met mensen doet. Dominee Roos zal van tevoren vast niet hebben verwacht dat zijn preek dit bij de minister uit zou werken. Het is ook niet ‘zijn’ verdienste. Het is het werk van de Geest, die zorgt dat het Woord van God op wonderlijke wijze vrucht draagt. En ik denk dan: dat doet Hij elke zondag weer, dus ook in coronatijd, en ook in onze eigen online kerkdiensten!

K. H.


 
terug