Bemoediging 31 augustus - 2 september Bemoediging 31 augustus - 2 september
Vorige week was tot twee keer toe in het nieuws dat een bekende Nederlander de coronaregels had overtreden. Allereerst onze koning, op vakantie in Griekenland. Samen met zijn vrouw stond hij op de foto met de eigenaar van een restaurant. Ze stonden dicht tegen elkaar aan. Vervolgens onze minister van justitie, Ferd Grapperhaus. Hij bleek stilletjes te zijn getrouwd. Er circuleerden foto’s en een filmpje waaruit bleek dat zijn gasten niet altijd de voorgeschreven 1,5 meter afstand in acht hielden.

In beide gevallen geldt: het is niet goed te praten natuurlijk. Zoals de naam al zegt: juist mensen met een voorbeeldfunctie worden geacht het goede voorbeeld te geven.
Tegelijk: ik schrok ook wel weer van de heftigheid van de reacties. Misschien moet je het wel omdraaien. Uit het feit dat ook onze koning en onze minister van justitie deze fout maken, blijkt hoe moeilijk het is om je altijd aan de regels te houden…

Ik dacht bij mezelf: als christenen hebben we ook een voorbeeldfunctie. Juist in deze tijd van ontkerkelijking geldt: er wordt op ons gelet. Als we als christenen frauderen of vreemd gaan, wordt daar meer over gepraat dan wanneer een niet-christen dat doet. En als je dan ook nog dominee of ouderling bent…

De ‘missers’ van onze koning en onze minister van justitie vertellen mij: het is goed dat we ons als christenen van onze voorbeeldfunctie bewust zijn. We zijn geroepen tot een heilig leven! Tegelijk: ze bevestigen ook maar weer dat niemand volmaakt is. Ook ik niet. Moeten we niet allemaal van genade leven? Laten we elkaar die genade dan ook een klein beetje gunnen. Misschien hoort juist dat wel bij onze voorbeeldfunctie als christenen. Dat we bereid zijn anderen hun missers te vergeven. Wordt juist daarin niet iets zichtbaar van Jezus die ons is voorgegaan?

K. H.
 
terug