Dominee Kest Jelsma in het nieuws Dominee Kest Jelsma in het nieuws


Predikant uit Ommen wil energiecompensatie ‘eerlijk verdelen’ onder de armen: ‘Een teken van eenheid’

Die ‘energiecompensatie’ van premier Mark Rutte en de rest van de regering is toch al gauw zo’n 400 euro.
Het idee van Kest Jelsma, predikant uit Ommen, heeft inmiddels heel Nederland bereikt. Nu alleen de uitwerking nog. 

Hij wil een beroep doen op de solidariteit. En niet alleen binnen de eigen kerkelijke gemeenschap, het moet breder. Iedereen in Ommen, kerklid of niet, moet hier volgens hem een beroep op kunnen doen. 

Het idee is simpel: wie zijn compensatie niet nodig heeft, kan dit overmaken naar de kerk. Van alle giften wordt een potje gevormd waar mensen die krap bij kas zitten gebruik van kunnen maken. ,,Je moet juist de mensen compenseren die letterlijk in de kou komen te staan”, vindt Jelsma. ,,We gaan uit van goed vertrouwen, ik ben zeker niet van plan om daar een hele toetsing op los te laten.”


‘Voorbeeld voor andere kerken’


In principe zou alleen in de gemeente Ommen worden gekeken of dit realiseerbaar is.
,,Als wij het hier goed voor elkaar krijgen, kunnen we een voorbeeld voor andere kerken zijn”, is de gedachte van Jelsma.

Maar toen hij vorige week Klaas van der Kamp, de classispredikant (vertegenwoordiger, red.) van Overijssel en Flevoland, over zijn idee vertelde, ging het als een lopend vuurtje. 


Inmiddels heeft het heel Nederland bereikt. ,,Ik dacht gelijk: dit is precies wat wij nodig hebben, en ook op het goede moment”, aldus Van der Kamp, zelf woonachtig in Kampen. ,,Je zal maar met min 10 graden in een huisje zitten, met kinderen. Dat wens je niemand toe.”
 
 
terug