Actie "Ommen geeft Licht" weer in het nieuws Actie "Ommen geeft Licht" weer in het nieuws
Hans Keesmaat 27-03-22, 21:00

De SOVO geeft al ruim 25 jaar humanitaire hulp aan arme inwoners van Beregovo, een stad in het westen van Oekraïne. Het eerste doel, de realisatie van een weeshuis, werd later uitgebouwd tot meer projecten, zoals de bouw van een opvanghuis voor ouderen met alzheimer. 
Vrachtwagen
Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is het accent van de SOVO-activiteiten verschoven naar acute hulpverlening, onder meer via hulptransporten. Afgelopen week vertrok een vrachtwagen vol hulpgoederen naar Hongarije, van waaruit kleding, beddengoed, levensmiddelen en medicijnen verder worden gedistribueerd naar  Oekraïne.
Veel mensen willen hun gevoel van onmacht omzetten in een daad, iets tastbaars
Hans Baart
Daarnaast is er de actie ‘Ommen geeft licht!’. Ommenaren kunnen kaarsjes kopen en die elke zondagavond tussen acht en negen uur voor het raam plaatsen.  De opbrengst van de kaarsjesverkoop besteedt de stichting rechtstreeks aan hulp aan Oekraïners in nood.
Heel Ommen
,,Het idee ontstond bij SOVO, maar afgevaardigden van verschillende kerken, burgemeester Hans Vroomen en de Lionsclub Ommen reageerden meteen enthousiast”, verhaalt Hans Baart, werkgroeplid en predikant van de Gereformeerde Kerk (PKN) in Ommen. ,,We wilden het groter maken en heel Ommen erbij betrekken.” De spontaan gevormde werkgroep zorgde ervoor dat er sinds afgelopen week in de meeste kerken in Ommen, Witharen en Vinkenbuurt kaarsenpotjes voor 3 euro per stuk te koop zijn.
Het gaat om blikjes-met-kaarsjes, die eenvoudig hervulbaar zijn. Die kaarsjes kunnen zoveel mogelijk Ommenaren elke zondagavond laten branden voor het raam. ,,Het heeft vooral een symbolische waarde”, zegt Baart. ,,Maar we merken dat daar behoefte aan is. Veel mensen willen hun gevoel van onmacht omzetten in een daad, iets tastbaars.”
De kaarsjesactie gaat voor onbepaalde tijd door. ,,Zo lang mogelijk”, zegt Baart. ,,Omdat we de hoop op vrede brandend willen houden. Het liefst totdat die vrede er is.”
 
terug