Orgel Hervormde Kerk, festiviteiten gaan niet door Orgel Hervormde Kerk, festiviteiten gaan niet door
AFGELAST I.V.M. AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN

Een precieze datum van de ingebruikname is niet bekend. Het orgel heeft in deze tweehonderd jaar vooral gediend voor de begeleiding van de samenzang.
Daarnaast is het een aantrekkelijk concertinstrument, waarvoor het tot een paar jaar geleden in een zomerse cyclus veel is gebruikt.
Deze beide eigenschappen van het orgel willen we tot uitdrukking laten komen in het jubilieumprogramma: 




Beeld van het orgel in de periode '52 tot '69

Het orgel heeft een veelbewogen geschiedenis. Het had aanvankelijke één klavier en geen zelfstandig pedaal.
Het is in 1857 bij een restauratie van de kerk gedemonteerd en herplaatst door de zonen van Scheuer (Zwolle).

Een brand in de toren als gevolg van een blikseminslag in 1871 heeft flinke schade aangericht waardoor ook een aantal orgelpijpen gesmolten zijn. Daarna is het orgel enige malen opgeknapt en gewijzigd.

Een grote verbouwing vond plaats in 1952 door de Utrechtse orgelmaker Sanders, waarbij een tweede klavier en een zelfstandig pedaal werden toegevoegd die achter de hoofdkas werden opgesteld. De speeltafel werd toen verplaatst van de linkerkant naar de voorkant (zie foto).

In 1969 hebben de orgelbouwers Van den Berg&Wendt het orgel opnieuw verbouwd tot het zijn huidige uiterlijk kreeg met een hoofdkas met het oorspronkelijke front en een rugwerk (achter de rug van de organist) met een front in dezelfde stijl. Het orgel is daarmee een mooie reconstructie geworden van een groter Scheuer-orgel zoals er in onze omstreken meer zijn overgeleverd (o.a. Hervormde Kerk Den Ham, Broerekerk Zwolle).
Momenteel zijn nog ongeveer een kwart van de pijpen en enkele ornamenten origineel van Scheuer.

Namens de voorbereidingsgroep: Frans Dijkstra 

 
terug