Tuin van Hoop ! Tuin van Hoop !
Tuin van Hoop, oproep voor meehelpers

‘Doen we nog wat met de stenen voor de gereformeerde kerk?’
Die vraag wordt ons als voorgangers wel eens gesteld. We zijn er zelfs rond de zomervakantie intensief mee bezig geweest: we hadden gemeenteleden gevraagd om ontwerpen in te sturen (waarvoor nogmaals dank!), we hebben met de burgerlijke gemeente overlegd en met de burgemeester een geschikte plaats voor een monument uitgekozen, we hebben om tafel gezeten met iemand die veel van kunst afweet en we hebben scholen benaderd. En toch lukte het allemaal niet.

Maar sinds een tijdje hebben we de draad weer opgepakt en nu gaat het veel beter. De ideeën hebben zich ondertussen doorontwikkeld. Het hele proces heeft geleid tot het achterlaten van plannen voor een zwaar monument.

We zijn uitgekomen bij een nieuw, fris idee: de Tuin van Hoop.
Vóór de gereformeerde kerk bij de vlaggenmast hopen we een stukje tuin vrij te maken om de stenen van hoop in te kunnen ‘zaaien’. Door slim te beplanten kunnen we er een dynamisch monument van maken: de hoop groeit en bloeit dan elk voorjaar weer om de stenen heen.
Dat kan met bollen die elk jaar weer bloeien, maar ook met andere planten erbij.
Dit idee is ook enthousiast ontvangen door Ruud Jongbloed als beheerder en ons CvK.

De grote vraag is: wie vindt het leuk om mee te doen? We hebben de hulp van diverse mensen nodig.

 
  1. Zo zouden we graag drie gemeenteleden hebben, die kijk op tuinaanleg hebben en gevoel voor kunst en symboliek. Samen met een hovenier en iemand van ons wordt het idee omgezet in een fraai plan: hoe leggen we de stenen precies neer en hoe beplanten we dan? Wat voor verhaal gaat deze tuin vertellen?
     
  2. Verder zouden we graag wat mensen hebben die het leuk vinden om zo’n tuin aan te leggen: met de handen in de aarde dus.
     
  3. En we hebben als derde groep een paar mensen nodig, die wel een paar jaar voor zo’n tuin willen zorgen. De tuin moet onderhoudsvriendelijk worden, maar heeft wel wat liefde en aandacht nodig door het jaar heen.
Wie zin krijgt om mee te doen, kan zich opgeven bij één van de drie vaste predikanten. Wij zullen uit jullie waarschijnlijk een keuze moeten maken en daarna gaan we samen aan de slag.

Natuurlijk maakt het niet uit of je hervormd of gereformeerd bent.
Iets anders is, dat deze PKN-tuin wel wat geld zal kosten. Goede planten zijn niet gratis en er moet wel een bordje bij zoals bij elk monument van de gemeente. We gaan dus op zoek naar sponsoring. Hoe en wat weten we nu nog niet goed en we hebben daar ook weinig ervaring mee. Als iemand daar nog mee kan helpen, is h/zij meer dan welkom!
 
Mede namens de collega’s Karel Hazeleger en Kest Jelsma,
Hans Baart

--
ds. J.T. Baart
Fuut 12
7731 LM  Ommen
+31 6 2435 9765


 
terug