World Servants Ommen World Servants Ommen
Het bleef wat stilletjes rondom de World Servants Ommen groep het afgelopen jaar. Na enkele grote acties zoals de snertactie, de mestactie en de ontbijtactie bleek er ineens niet zoveel meer mogelijk. Frustrerend was dat er het afgelopen jaar wel allerlei acties voorbereid waren maar toch niet door bleken te kunnen gaan. De 11 jongeren zouden in deze maand augustus naar Oeganda vertrekken voor een werkvakantie van 3 weken. Helaas kon ook dat niet doorgaan.
We hopen dat ze volgend jaar alsnog de reis kunnen maken, waar ze zo naar uitkeken en zich voor hebben ingezet. Inmiddels waren de World Servants alweer zichtbaar door bij het koffie drinken na de kerkdienst te assisteren. De pot voor de vrijwillige bijdrage bij het koffie drinken heeft als bestemming de World Servants. Van harte aanbevolen, want we moeten nog aardig wat geld bijeen zien te krijgen.
We bezinnen ons inmiddels op nieuwe acties. Op 18 augustus komen we als groep sinds lange tijd weer live bijeen. Iedere jongere heeft dan thuis een Oegandees gerecht klaar gemaakt en neemt dat mee naar De Kern. Daar laten we ons verrassen door alle gerechten! Een van de 11 jongeren, Monique Groen, heeft aangegeven dat ze gebruik maakt van één door de World Servants aangeboden alternatieven in Nederland.
 Eind augustus gaat ze voor 5 dagen naar een project in Den Helder. Ze weet nog niet, gelet op andere plannen, of ze ook nog mee naar Oeganda gaat volgend jaar. We wensen Monique veel succes met het hieronder beschreven project: Ze gaat samen met vrijwilligers en buurtbewoners aan de slag in en rond het consuminderhuis het ‘FUNdament’ in Den Helder. Het buurthuis heeft een flinke opknapbeurt nodig. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk, het bouwen van een overkapping en werk in de grote buurttuin. Veel bewoners van de wijk Nieuw Den Helder hebben het financieel niet ruim.
Een belangrijk thema in het consuminderhuis is duurzaamheid. De bewoners leren het belang van hergebruik van producten en hoe zij zelf bijvoorbeeld kleding kunnen repareren of groente kunnen verbouwen. Hierdoor kunnen ze kosten besparen en krijgen ze meer financiële ruimte. Het consuminderhuis staat in Nieuw Den Helder, een wijk gebouwd tussen 1950 en 1960. De wijk is van oudsher berucht: veel drugsoverlast, werkloosheid, verloedering en criminaliteit. Inmiddels is er gelukkig al veel veranderd in, maar nog steeds bestaat de wijk uit veel sociale huurwoningen en hebben de bewoners het financieel niet ruim.
De deelnemers van het consuminderhuis wordt gevraagd om zich af en toe als vrijwilliger in te zetten. Toch blijven er in het onderhoud van het gebouw en de tuin praktische klussen liggen. De organisatie heeft niet de middelen om dit via een aannemer/schildersbedrijf uit te laten voeren. Jouw hardwerkende handen zijn meer dan welkom.
 
Ds. Kest Jelsma

 
terug