Over een kringloop economie Over een kringloop economie
Toch wordt er hard gewerkt aan deze duurzame toekomst. Een voorbeeld is duurzame energie. De wind en de zon, in tegenstelling tot gas- en olievelden, zijn onuitputtelijk. Hun energie, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, kent geen afvalproducten zoals CO2, en verandert dus ook het klimaat niet. Zo is ook een circulaire landbouw weer denkbaar, waarin de mineralenkringloop van akkers, graslanden en hun natuurlijke omgeving weer gesloten is, zoals die eeuwen was.

Van een oude telefoon een nieuwe maken
De moderne uitdaging is (helaas) nog veel complexer, als we inzoomen. Wandelschoenen, auto's, telefoons: alles heeft een maximale levensduur - en bijvoorbeeld ook zonnepanelen. Je kunt die zonnepanelen niet laten composteren, om uit die aarde weer nieuwe zonnepanelen te groeien. De technologische kringloop is opnieuw de uitdaging van recycling, maar dan ook van de kleinste bouwmaterialen: ijzer, koper, zeldzame aardmetalen.

Ook hier zijn we jaren geleden al mee begonnen, toen we ons afval gingen scheiden. We zijn er alleen nog niet meer klaar. Voor een volledig circulaire economie, moeten we weer inzien dat alle grondstoffen kostbaar zijn. En dat ze dus niet verspild moeten worden.

Dat vraagt iets van ontwerpers van alle producten die wij gebruiken: meng die grondstoffen niet argeloos door elkaar, maar zorg dat een product zo ontworpen is dat ook na de levensduur het kapotte zonnepaneel weer kan dienen als bouwmateriaal voor nieuwe zonnepanelen. Het klinkt utopisch, en er liggen nog bergen werk, maar zonder dat we het door hebben, zijn we op veel plekken al onderweg.



Wat kunnen we zelf doen?
Er zijn drie dingen waar we de komende weken aandacht aan kunnen schenken
Allereerst is de vraag of we niet af moeten van al die producten waar niet afbreekbare stoffen inzitten.  Voor de consument is dat moeilijk. Hoe weet je dat en wat doe je dan. Daar willen we mee helpen. U kunt altijd een mail sturen met vragen naar geref-kerkenklimaat@pkn-ommen.nl

Op de tweede plaats kunt u oude spullen altid wegbrengen naar een kringloopwinkel of aanbieden bij de gemeente. Dan wordt in ieder geval geprobeerd het optimaal te hergebruiken.
Op de derde plaats, er komen van steeds meer producten varianten op de markt die repereerbaar zijn. En er ontstaan ook weer mogelijkheden om te laten repareren. Dus als u toch wat nieuws moet kopen, kijk dan eens bij de repareerbare varianten.






 
terug