Bericht van de regiegroep Gereformeerde Kerk en Hervormde Gemeente Bericht van de regiegroep Gereformeerde Kerk en Hervormde Gemeente
  1. Allereerst is er een overgrote meerderheid die aangeeft positief gestemd te zijn over wat is gepresenteerd en op basis hiervan de gesprekken tussen beide kerken voort te zetten. Wel is binnen de Hervormde Gemeente een zekere mate van voorzichtigheid en gereserveerdheid waar te nemen.
  2. Uit de werkbladen bleek dat een aantal onderwerpen in het proces aandacht moeten krijgen. Het gaat daarbij om:
    * het aanscherpen van het geformuleerde fundament;
    * hoe krijgen de verschillende geloofsbelevingen een plaats in de nieuwe kerk zodat iedereen zich thuis voelt (inclusiviteit);
    * hoe gaan we het “samen vieren” vormgeven;
    * hoe willen we kerk zijn in de toekomst;
    * financiën, gebouwen en beheer;
    * betrek de jeugd bij het proces.

De regiegroep heeft naar aanleiding van bovenstaande punten het opgestelde document, dat op 10 september 2024 is besproken, aangepast. De kerkenraad van beide kerken heeft ingestemd met deze toevoegingen. Op de gemeenteavond op 19 november 2024 in de Hervormde Kerk en op 20 november 2024 in de Gereformeerde Kerk is deze informatie met de aanwezige gemeenteleden gedeeld. Daarnaast heeft de regiegroep een voorstel bij de kerkenraden neergelegd met betrekking tot het “samen vieren” en hoe om te gaan met de verschillende stromingen binnen PKN-Ommen (inclusiviteit). Ook hieraan hebben de kerkenraden hun goedkeuring gegeven.

Niet iedereen was in de gelegenheid om de genoemde gemeenteavonden bij te wonen. Reden waarom we hieronder zullen aangeven wat er is besproken.

Aanpassingen
Het document dat op 9 en 10 september 2024 is besproken wordt aangescherpt. Het gaat daarbij met name om het geformuleerde fundament en het toevoegen van een aantal gespreksonderwerpen.
Het geformuleerde fundament was:
“Wij zijn en blijven een voluit Christus belijdende kerk. Jezus Christus, Zoon van God, onze Verlosser. En tegelijk zijn we als mensen verschillend, ook in ons geloof. Hoe we dat invullen, hoe we dat vorm geven, hoe we dat beleven (en willen beleven). Soms staan de standpunten lijnrecht tegenover elkaar, en toch willen we een eenheid vormen op dit fundament.”
Het aangescherpte fundament luidt:
“Wij zijn en blijven een protestants christelijke geloofsgemeenschap met de Bijbel als fundament. Daarin komt de Drie-enige God tot ons. God, de Vader en Schepper van het leven, Jezus Christus, Zoon van God, onze Verlosser. En de Heilige Geest die in ons woont en werkt.
En tegelijk zijn we als mensen verschillend. Op grond van dezelfde Bijbel maken we verschillende keuzes. Hoe we ons geloof invullen, hoe we dat vorm geven, hoe we dat beleven (en willen beleven). Soms staan de meningen en ideeën lijnrecht tegenover elkaar, (en soms hebben we nog niet eens echt een mening) en toch willen we een eenheid vormen. Op dit fundament, een thuis voor iedereen. Voor wie het precies weet en voor wie nog vragen heeft. Voor wie gekozen heeft en voor wie nog zoekende is.”
Dit is het fundament van waaruit we willen gaan werken, mocht in de loop van de tijd blijken dat een aanpassing van de tekst nodig is, dan zal daar aandacht voor zijn.
Gespreksonderwerpen
Daarnaast zijn een aantal (extra) gespreksonderwerpen aan het document aangescherpt / toegevoegd. Het gaat daarbij om het wennen aan en het kennen van elkaar (vertrouwen, thuis voelen), bouwen aan vertrouwen. Inclusiviteit, hoe gaan we om verschillende geloofsbelevingen en de verschillende wensen. Hoe willen we kerk zijn in de toekomst. Daarnaast zal er gedurende het proces ook aandacht zijn voor de stem van de jeugd en jongeren. Financiën, gebouwen en beheer pakken we als één onderwerp op.

Vervolg van het proces
Samen vieren centrum Ommen en Vinkenbuurt/Witharen
Vanaf 1 januari 2025 gaan we een aantal keren samen vieren zowel in de kerken in het centrum van Ommen als in Vinkenbuurt en Witharen. 8 keer in totaal. Er komt een (tijdelijke) werkgroep die 6 van de 8 diensten gaat voorbereiden. In deze diensten staat ontmoeting, toerusting en verkennen centraal. We gaan op zoek naar een ‘echte’ samenkomst, een plek voor iedereen. Waarom vieren we, hoe kun je vieren, wat werkt en hoe komen we tegemoet aan de verschillen? Het is een samen onderweg gaan, een gelegenheid om meer naar elkaar te groeien.
De data die we op het oog hebben zijn 1 januari (deze dienst stond al op het rooster als gezamenlijke dienst), 2 februari, 2 maart, 30 maart, 20 april, 25 mei (deze dienst stond al op het rooster als gezamenlijke dienst), 29 mei en 8 juni. Waar de verschillende diensten zullen worden gehouden, zal worden afgestemd met de (tijdelijke) werkgroep.
Het streven is dat bij deze diensten een predikant van beide kerken meewerkt aan de dienst. Na deze diensten zullen we evalueren hoe verder te gaan.
De gemeenteleden die zich eerder hadden opgegeven om mee te denken/helpen bij dit thema zullen later worden uitgenodigd voor een bijeenkomst op 11 december 2024. Wilt u zich nog aanmelden voor deze werkgroep, dan kunt u zich opgeven bij de scriba van de kerk. De regiegroep streeft naar een evenwichtige samenstelling van de werkgroep. Bij een overschot aan aanmeldingen zullen we een keuze maken. Voorwaarde is dat leden van de werkgroep willen meewerken aan het gesprek over verder samen, samen verder van beide kerken. Daarvoor is deze werkgroep namelijk in het leven geroepen. Niettemin, wees gerust kritisch en scherp, daar is alle ruimte voor. 
Inclusiviteit
Hoe krijgen de verschillende geloofsbelevingen een plaats in de nieuwe kerk zodat iedereen zich thuis voelt. In het eerste kwartaal van 2025 bereidt de regiegroep een concept notitie voor die de uitgangspunten stelt (kader) voor inclusiviteit. Deze notitie willen we dan met elkaar bespreken en concreet maken. Inclusiviteit is niet iets dat je met een notitie regelt. Het is een ‘cultuur’ waarin je elkaar ruimte geeft, respecteert én elkaar ontmoet. De notitie is vooral een vertrekpunt van gesprek.
Vernieuwing, toekomst en jeugd
Vanaf het tweede kwartaal (april) willen we met deze onderwerpen aan de slag gaan. Hoe precies weten we nu nog niet.
Hetzelfde geldt voor financiën, gebouwen en beheer. Ofschoon het CVK van beide kerken onderling overleggen, komt dat later aan de orde. Het is de wens om eerst wat nader tot elkaar te komen en daarna de meer zakelijke aspecten te bespreken. We kunnen nu eenmaal niet alles tegelijk aan bod laten komen.
Het pastoraat en diaconaat van beide kerken gaan in het 1e halfjaar 2025 met elkaar in gesprek (wennen en verkennen). Hier zou een mooie samenwerking kunnen ontstaan, ongeacht de uitkomst van het gesprek over verder samen of samen verder gaan.



Tot slot
Er zijn veel geluiden dat het gesprek over samengaan verder moet gaan, maar er zijn ook geluiden van gemeenteleden die liever een ander besluit hadden gezien. Er zijn mensen die zich zorgen maken over de onderlinge verschillen, over de grootte van de ‘nieuwe’ gemeente, over nieuwe keuzes die gemaakt gaan/moeten worden.
We hopen van harte dat juist ook deze mensen ons allen scherp houden als het gesprek verder gaat. We hopen dat zij begrijpen dat een ruime meerderheid verder wil met het gesprek over samengaan. We hopen dat u/jij ervaart dat we uw/jouw zorgen oprecht vinden, maar tegelijk niet de doorslag kunnen geven. Daarom hopen we dat u en jij aangehaakt blijft, juist ook mee wil praten over de belangrijke onderwerpen. Zo kan ook uw en jouw inzicht verwerkt worden in het ontwerp van de nieuwe gemeente. Of u/jij nu voor of tegen het gesprek over samengaan bent, heb respect voor elkaar en geef elkaar de ruimte waarbij het fundament de basis is. Zo blijven we verbonden en zoeken we samen naar het best mogelijke besluit.
Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, we staan u graag te woord.
Namens de regiegroep
Gerko Warner, voorzitter GK (06-24492721)
Marinus Dunnewind, voorzitter HG (06-28972026)
 
terug