Bemoediging 13 april Bemoediging 13 april
Een nieuw begin !


Gisteren, 1e Paasdag, of in de nacht van zaterdag op zondag, werd overal in de kerken de nieuwe Paaskaars ontstoken. De oude kaars is weggehaald, de nieuwe binnengehaald. De Paaskaars, het zichtbaar teken van Gods liefde die Hij heeft laten zien in de opstanding van Jezus. Teken dat het leven sterker is dan de dood, dat het licht sterker is dan het duister, dat het goede het kwaad zal overwinnen.

Meer nog dan het Kerstfeest betekent Pasen het begin van een nieuw kerkelijk jaar. Een jaar waarin de Paaskaars brandt tijdens elke dienst die wordt gehouden. Trouw zal die kaars branden, wat er ook gebeurt. In gewone diensten, in afscheidsdiensten, tijdens de zegening van een verbintenis. Telkens wanneer we de gemeenschap met Christus onze Heer vieren.
We weten hoe het leven er op het ogenblik uitziet. We weten niet wanneer het weer ‘gewoon’ wordt. Gewoon. Zonder afstand. Met een medicijn tegen corona. Zonder zoveel mensen die wereldwijd ziek worden en waarvan ook velen sterven. Zonder economische onzekerheid voor zo ongelofelijk velen. Gewoon. Zodat kinderen weer naar school kunnen en mensen hun werkzaam leven, betaald of vrijwillig, weer kunnen oppakken.
En toch…
 
Ook in deze ‘ongewone’ tijd is de nieuwe Paaskaars ontstoken. Dwars door alles heen. Vanuit het geloof dat er een werkelijkheid is die verder gaat dan wat zichtbaar is. In vertrouwen op die onzichtbare werkelijkheid die ons wil dragen, die ons vasthoudt, ook wanneer het lijkt alsof alles onzeker is.

Als alles duister is
ontsteek dan een lichtend vuur
dat nooit meer dooft.
Vuur dat nooit meer dooft.

G.M.


 
terug