Bemoediging 22 april Bemoediging 22 april
Vandaag las ik uit de brief van Paulus aan de gemeente te Filippi waar Paulus zegt (4: 13) Ik ben tegen alles bestand door hem die mij kracht geeft.
Dit kan een gemakkelijke uitspraak zijn als je nooit iets hebt meegemaakt. Als je zegt tegen alles bestand te zijn terwijl het er nog nooit op aan kwam, waarin het ging om doorgaan of ondergaan dan kunnen dit goedkope woorden zijn. Uit de mond van Paulus echter klinken ze niet gemakkelijk of goedkoop. Wat heeft hij niet meegemaakt?
Neem alleen al die steniging die hij ternauwernood overleefde…of die stokslagen en gevangenschap, ..een schipbreuk…  moedeloosheid omdat hij zich soms afvroeg of het allemaal wel zin heeft gehad wat hij gedaan heeft.

Wat een voorrecht en wat een rijkdom, een geschenk, als je dán kunt zeggen: Ik ben tegen alles bestand. Hij heeft bewezen dat hij stand hield en niet onderging.
Ik denk dat het goed is om ook het tweede deel van die uitspraak te lezen. Anders zouden we Paulus als een opschepper, een macho kunnen zien. En dat was hij niet, hij kende zijn zwakheid. Zwakheid die door de kracht van God tot sterkte werd.
Ik ben tegen alles bestand…door hem die mij kracht geeft. Alleen daardoor kon hij doorgaan op die momenten dat alles tegen liep, alles onzeker was en hij zich een klein, zwak, kwetsbaar mannetje voelde.

Kracht. De kracht van God. We hebben die zó nodig. Misschien besef je dat juist in deze crisis periode des te beter. Maar misschien wist je dat al wel vanuit al die andere keren dat je het niet redde, de boel niet in de hand had, je gezondheid je in de steek liet, niet wist hoe het verder moest.
Kracht. Misschien juist nu. Na de toespraak van minister president Rutte. Kracht om vol te houden. Nóg langer hen niet kunnen bezoeken die je lief zijn. Nóg langer je werk niet kunnen doen gepaard gaand met de angst voor grote economische gevolgen. Nóg langer te dicht op elkaars lip zitten.
Kracht. We mogen er om vragen. En misschien ontdek je tot je eigen verbazing, misschien achteraf, dat je tegen alles bestand was, dat je niet onderging. Hoe dat kon? Door hem die mij kracht geeft.

Ik bid u toe dat dit een merkbare en bemoedigende ervaring mag zijn: tegen alles bestand zijn door hem (Hem!) die mij Kracht geeft!
K.J.

 
terug